петък, 10 юни 2011 г.

Ако от гледане се учеше, то по-добър колбасар от кучето, нямаше да има...



...за истинските уроци, излиза, че няма определено преме, за да се проявят. Те ни застигат постоянно. А дали ги осъзнаваме и прилагаме в живота ни, зависи само и единствено от нас. Объркани в целите и стремежите си, разхвърляме мисли и енергия на посоки. Неосъзнавайки често, че не е важен само стремежа към крайният резултат, а осъзнаването и влаганата енергия по всяка стъпка от извървяния път, към избраната цел.
Осъзнавам, колко е трудно да бъде описан един живот. Може да се акцентира на основните етапи или пък на детайлите по отделно. Но за да се разбере изцяло, трябва да се изживее. Защото, каквото и да е написано, то трябва да се реализира в живота ни, за да имаме възможността да го разберем. Ако вярваме, че с четене, гледане, вярване и пр. може да се научи нещо, то грешим. И най - мъдрите думи да прочетем, няма да ни променят, ако не ги приложим към житието и битието ни. Защото, колкото и мъдри да бъдат те, ако сами не преминем по "пътя им", то те ще си останат, нищо повече, от мастило върху лист хартия!

10 коментара:

margarita_rv каза...

Как ти идват думичките и как ги редиш. Сякаш всичко е ясно но казано с твоите думи - звучи различно. Поздравление приятел. Гордея се с теб!

... каза...

Ясно е изказването ми, но не виждам хората да се променят към по-добро. Виждам само усмивка, съгласие и като се обърнат хората си продължават по познатият, стериотипен начин на живот. Радвам се, че познавам човек като теб, Марги :)

pina каза...

Житейските уроци ни застигат постоянно,но за да ги осъзнаем трябва да можем да мислим и да анализираме това,което ни се случва.Изисква се много сила и кураж за да промениш живота си.Повечето хора не го правят защото е по-лесно да живееш по стария начин на живот,каквото и да ти се e случило,защото не се налага да мислиш.Според мен мъдрите думи са за след,като ни се случи нещо необичайно в живота.Когато нещо ни разтърси и ни накара да мислим,да търсим, да четем, за да можем да го открием и в нашия живот.

... каза...

Напълно си права. Мъдрите думи се изричат чак след като нещо вече е преживяно, иначе си остават клишета :)

aptamil каза...

Уроците винаги ще ни застигат докато ги научим. Много увлекателно пишеш!

екскурзия дубай каза...

Света не може да се промени за един ден или дори една година. На отделния човек му костват много усилия и изживявания, за да осмисли нещо и за да направи крачка към промяната. Наистина не е лесно да се промениш и всеки, който е опитвал да го прави го знае. За пример мога да дам колко много пушачи имат този лош навик и въпреки, че го съзнават напълно продължават да го практикуват! На мен самата ми отне 2-3 години опити докато се отърва от навика...

почивки лято 2012 в турция каза...

много хубаво казано и написано, късо но много съдържателно, аз съм съгласна с написаното, живота непрекъсното ни дава нови уроци и непрекъснато ни учи на нови неща; много интересна тема е това, очаквам с нетърпение нови публикации, много поздрви и до скоро и приятна вечер на всички

почивка в тайланд каза...

Практиката учи най-добре, така е! Наистина и най-добрата и дълбокомислена книга не може да ни промени, ако ние не положим усилия. Книгите за мен са средство, инструмент, който може да ти подскаже правилния път в живота, но крайната отговорност да действаш, да се промениш остава за нас. Разбира се, че не е лесно човек да се променя, ако беше щяхме да станем перфектни за 1-2 години, но човек се учи цял живот, а понякога и той не стига да научиш всичко...

туроператори каза...

Поздравления и от мен за добре написаната статия.Имаш страхотен стил на изразяване който няма как да бъде сбъркан.Хубаво ти идват сравненията браво.Блога е идеален, всеки може да открие нещо за себе си което го вълнува по силно.Да успееш да се промениш не е лесно.Според мен човек няма как да се промени той или е добър или е лош.Просто променяна начина си на виждане , гледа от друга гледна точка, което е достатъчно.Но и това трудно се постига.Все пак в зависимост от обстоятелствата човек показва страни,които самият той не е познавал в себе си.

... каза...

"Според мен човек няма как да се промени той или е добър или е лош"... Уважавам мнението Ви. Моето лично мнение е, че не става въпрос за промяна, а за избор. Човек съдържа в себе си и двете страни, и двата полюса. От него зависи на кое ще даде сила и гласност. Това е което аз наричам промяна, тя е в изборът!