четвъртък, 22 ноември 2012 г.


Като начинаещ кулинар, винаги си представях, че кулинарните книги и рубрики са пълни с рецепти и грамажи и, че именно това е което ни учат и с което ни помагат – рецептите на майсторите. Но с времето прекарано в професионални кухни в различни европейски страни, разбрах колко ограничено може да бъде схващането за кулинарията. Та, нали казваме „кулинарно изкуство”. Какво му е изкуството ако слагаме ястията, т.е творението ни, в рамките на рецептите? Та нали за това едно изкуство е велико, тъй като може всеки да се прояви като творец. А какъв ти индивидуализъм и какво ти творчество, ако трябва да спазваме точни грамажи и начини на приготовление, изложени в една или друга книга, списание или форум? Рамките осъкатяват изкуството!

За това създавам една, съвсем нова, рубрика в моя блог. А аз ще бъда вашият гид, за да ви разходя из необятния свят на продуктите, технолигиите на приготвяне, правилата и професионалните съвети, за да съумеем заедно да се впуснем в магията наречена кулинария. „Кулинарният свят на Роско” е едно помагало, което да ви покаже другата страна на готварството, тази, която няма нищо общо със строги рецепти, грамажи, презентации по точно определен начин и прочие неща, ограничаващи личностното творчество. Ако стоите с кухненската везна, мерните лъжици, термометрите, капкомерите и други  измервателни уреди, в чакане на поредната рецепта, то или отгърнете на друга страница, или захвърлете инструментите, които само ви пречат и отворете сърцето си, защото започваме да готвим с разбиране и любов към храната и продукта.
Както всяко нещо в процеса на работа, така и тук, нещата ще бъдат подредени по ред. Всяка една статия ще бъде част от процеса на обучение и въвеждане в сверата на кулинарията. Стъпка по стъпка ще се научим да ценим това, което приготвяме за нас, семейството ни, приятели или дори клиентите ни, тъй като знанията са както за любители, така и за професионалисти. Все пак се храним всеки ден, и то по няколко пъти. Защо да не го правим с повече разбиране и отношение към това, което приемаме като храна? Приемете рубриката като един кулинарен курс, след който, тези които са приложили съветите и знанията, ще могат със самочувстие да творят в домашната кухня, а защо не и в професионална такава.
Много хора живеят в заблудата, че дадено знание изказано и дори показано, може да ги научи на нещо... Не, не може! Ако самите вие не въведете наученото, показаното или чутото във вашият живот, то си остава знание на някой друг, но не и вашо. Същото е и с кулинарията. Толкова неща има изписани в книгите, показани в интернет и телевизионни предавания, където майстори споделят опита си, но докато вие самите не се захванете да направите дадено нещо няколко пъти, да го сгрешите още толкова, то, все още, нищо не сте научили, реално. Докато не намерите истината за това ястие, не го осъзнаете като същност и материя , до тогава то си остава само ястие, което сте видяли в някое предаване, прочели в някоя книга или някой ви го е казал. Този който е пожелал да изненада любим човек, семейство или приятели, а защо не и да се поглези или изпробва уменията си, за него е рубриката, за него са знанията, които чакат да бъдат приложени в кухнята и поднесени на масата. Да си творец, не значи само да композираш музика, да рисуваш картини или да правиш скулптури. Да бъдеш творец означава да създаваш. Не да използваш остановените мерки, грамажи или технологии, а да избираш самостоятелно, съобразено с  принципи и да създаваш нещо оригинално, нещо ново. Не ново за обществото само, а за самия теб. От тук започва твореца, това е началото на пътя. Имате принципите за готвене, имате знанията за продукта, имате идеята. Сега е време да наточим ножа, да пуснем музика по избор, да отворим сърцата си и да започем да творим. Със знание, философия и любов към изкуството наречено кулинария.

 

Няма коментари: